top of page

Dunthorpe Remodel

The existing basement storage rooms along with unfinished crawl space were remodeled and finished to create a new guest suite and home office. As a recently retired professor of Italian and French Renaissance literature, the client requested that the architecture of the space reflect his love of  Renaissance design and incorporate his collection of artwork and antique furniture.  The highly enjoyable and collaborative design process results in a progression of formal  spaces with extensive detailing. The new library includes two full walls of custom walnut cabinetry, shelving, and desk. The extensive guest suite includes a sitting area, bedroom, dressing room, large walk-in closet, and full bath with a walk-in tile shower. Matching the dining room ceiling on the main floor, the new tray ceilings utilize the full height of the room, while bringing the room down to a human scale. Windows are added throughout all of the spaces maximizing daylighting and the views to the natural backyard.

 The owners were so enamored with the initial project, but found that they needed an accessible means of getting down to the basement, thus an elevator was added to the house. Adding an elevator created a few challenges: the best location for the new elevator was in an existing bedroom, leaving an awkward L-shaped space leftover. This space was incorporated into an adjacent bedroom that would be used as a small office space. A walk-in closet was an added bonus to the existing bedroom. An additional bathroom with soaking tub was added to an unfinished portion of the basement. Much of the detailing, woodwork, and materials reference the work that was done in Phase 1.

WHAT

Phased remodel and elevator addition to unfinished daylight basement

WHERE

Lake Oswego, OR

bottom of page